ליווי פרטני

מהי הגישה הקוגניטיבית-תפקודית?

על פי הגישה, ישנה חשיבות עליונה לתהליך ההתפתחותי של הילד, כמו גם לפיתוח מיומנויות חשיבה כבסיס רחב ויציב למימוש הפוטנציאל ולתפקוד תקין בלימודים בפרט ובחיי היומיום ככלל. מטרת העל של הגישה, היא לקדם את האדם לעצמאות ולשליטה בתהליכי החשיבה שלו, על מנת לשפר את תפקודו הכללי.

תפקודים קוגניטיביים, או במילים אחרות תפקודי חשיבה, הם תהליכים מוחיים גמישים שניתן לאמן ולשפר. התפקודים הללו משפיעים על כל תחומי החיים! באמצעות תרגול ופיתוח מודעות, ניתן להשליך את המיומנויות הללו אל מחוץ לכותלי הטיפול, על כל תחום בחיים, לא רק בפן הלימודי!

שימוש במשחק כאמצעי לפיתוח מיומנויות חשיבה

הגישה הקוגניטיבית-תפקודית דוגלת בכך שתהליך למידה מתרחש מן המוחשי אל המופשט, וכי ישנה חשיבות עצומה לתרגול מוחשי ומעשי. לשם כך אנו נעזרים במשחקים ייחודיים אשר פותחו במיוחד.

תרגול באמצעות משחק, מאפשר סביבת עבודה ניטרלית וכיפית, השומרת על מוטיבציה ועל היענות גבוהה. המשחק מאפשר לבנות תהליך הדרגתי של למידה, שבמהלכו חווה הלומד מספר רב של הצלחות. בנוסף, המשחק הוא אמצעי קונקרטי להמחשת תהליך הלמידה – הוא פיזי ומוחשי ולכן קל יותר לתפיסה ולעיבוד; בייחוד כאשר מדובר בילדים, המתקשים יותר לתפוס גירויים אבסטרקטיים ולכן גירוי מוחשי משמש כמקור מידע נגיש יותר עבורם.

אתן דוגמה לשם המחשה: באמצעות טיפול במשחק חשיבה, רוכש הילד, למשל, את מיומנות התכנון. כעת, משרכש הילד כלי חדש לחיים, הוא יכול, באופן מודע, לקחת את הידע שצבר וליישם אותו על פעולה אחרת לחלוטין. למשל, לכתוב מטלת כתיבה. תהליך הלמידה הזה זורם מן המוחשי אל המופשט; במילים אחרות, הילד למד בצורה מוחשית ומודעת, באמצעות אותו משחק, כיצד לתכנן מהלכים. כעת משרכש את הידע, הוא נשמר אצלו כמושג חדש ומופשט, שלאחר מכן יוכל ליישם כאוות נפשו בכל תחום אחר בחייו.

ומה הכוונה בתהליך מודע? חשבו על זה כך- אם הצלחנו אולם איננו יודעים כיצד, ומה נדרש מאיתנו על מנת להצליח, כיצד נשחזר את ההצלחה בפעמים הבאות? עלינו לדעת אילו תהליכים חשיבתיים הפעלנו, על מנת להיעזר בהם שוב כאסטרטגיות להצלחה בעתיד.

עבור מי הגישה מיועדת?

הגישה הקוגניטיבית-תפקודית מתאימה לבנים ולבנות בכל גיל, ילדים ומבוגרים כאחד; היא מסייעת לטיפול ולהתמודדות הן עם הפרעות קשב והן עם לקויות למידה, ובאופן רחב יותר, למי שמתמודד עם קשיי תכנון והתארגנות וקשיים בתחום התפקודים הניהוליים.

 זכרו! אין אדם שיכול להצליח יותר ואחר שמסוגל לכך פחות, הנחת היסוד על-פי הגישה, היא שהקושי איננו טמון בלמידה וגם לא בתפקוד כשלעצמו – אלא בתהליכי החשיבה, המשליכים הן על הלמידה והן על התפקוד בכל תחומי החיים!

קצת עלי

שמר ארזי, נשוי כבר 20 שנה… :) בוגר תואר שני בחינוך מיוחד ומומחה להפרעות קשב ולקויות למידה ואף מתמודד עימן בעצמי. כעשרים שנה עוסק בהתערבות פרטנית, ליווי הורים, הרצאות וסדנאות, הן לאנשי מקצוע והן לקהל הרחב. מחבר הספר "אל תוותרו עלי".

לבירורים ולהרשמה

לפרטים והרשמה אנא צרו קשר Shemer@shemerarazi.com
בטלפון 054-8107434 או באמצעות הטופס בתחתית העמוד